5:32

Zonguldaklı Alevilerden Aşure etkinliği: Kerbela ‘Şehitleri’ anılacak

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Zonguldak Şubesi yarın aşure etkinliği düzenleyecek. AKD Zonguldak Şubesi Başkanı Mehmet Kaplan, "Aşure etkinliği ülkemizde sadece Alevilere ait bir etkinlik değil, bunun öncelikle bilinmesini isterim. Anadolu topraklarında yaşayan her vatandaşımızın bildiği bir etkinliktir. Tabi Aleviler için bunun ayrı bir özel önemi var" dedi.

Cevat Baran ÇAYDAŞ / ZONGULDAK – Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Zonguldak Şubesi tarafından her yıl geleneksel olarak Kerbela ‘Şehitleri’ni anmak için düzenlenen aşure çorbası dağıtımı etkinliği yarın (20 Ağustos Pazar) saat 13.00’da Alaborina restoranında gerçekleşecek. AKD Zonguldak Şubesi Başkanı Mehmet Kaplan, düzenleyecekleri etkinliğe tüm Zonguldak halkını  davet etti.

HAZRETİ HÜSEYİN VE KERBELA ‘ŞEHİTLERİ’ ANILACAK

AKD Zonguldak Şubesi Başkanı Mehmet Kaplan, yarın düzenleyecekleri etkinliğin amacı ve derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Dernek başkanı Kaplan, etkinliğin amacını şu sözlerle dile getirdi: “Bu Pazar günü (yarın) saat 13.00’da düzenleyeceğimiz aşure etkinliğimize şehrimizdeki ulaşabildiğimiz her vatandaşımızı davet ediyoruz. Aşure etkinliği ülkemizde sadece Alevilere ait bir etkinlik değil, bunun öncelikle bilinmesini isterim. Anadolu topraklarında yaşayan her vatandaşımızın bildiği bir etkinliktir. Tabi Aleviler için bunun ayrı bir özel önemi var. 10 Muharrem denen güne denk geliyor aşure etkinliği. 10 Muharrem’de Hazreti Hüseyin Kerbela Çölü’nde şehit edildiği, yakın akraba, ailesi ve dostlarıyla beraber toplam 72 kişi şehit edildi. Bu aşure etkinliği aynı zamanda Kerbela Şehitlerini anma günü olarak düşünülebilir.”

‘ANLAŞILABİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Dernek olarak 12 yıldır Zonguldak’ta faaliyet gösterdiklerini belirten Kaplan, “Ülkemizde kültürel, inançsal ve ırksal birtakım farklılıklarımız tabii ki var. Kürsülerde bu farklılarımız ‘zenginlik’ olarak söyleriz ama hayatın gerçeğinde maalesef yok. Biz de bu farklılıkların gerçek hayatta anlaşılabilmesi için mümkün mertebe o noktada faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Genelde sivil kitle örgütleri kendi talepleri noktasında odaklanmaları eleştirdiğim bir yanıdır. Ama biz Alevi Kültür Dernekleri olarak sırf kendi taleplerimiz doğrultusunda odaklanmıyoruz. Ülkemizle halkımızla kültürel farklılıklarımızın iyi anlaşılabilmesi için oldukça iyi diyaloglar kuran bir yapımız var. Çünkü ülkemizde farklılıklarla ilgili insanlar arasında maalesef duvarlar vardır. Yani derin bilgi boşluğu var. Bu bilgi boşluğu bu ülkede siyaset yapan insanların malzeme olarak kullandığı bir boşluktur” dedi.

Dernek başkanı Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Alevilere baktığımızda sanki CHP’nin arka bahçesi gibi duran bir havası vardır. İmam Hatiplere baktığımızda da din adına siyaset yapan partilerin arka bahçesi gibi durur. Solculuk, sağcılık vs. gibi. İnsanlarımızda ciddi bir bilgi eksikliği var. Onu da şöyle anlatayım. Rahmetli Uğur Mumcu’nun çok güzel bir sözü var, ‘bizim ülkemizde insanlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor.’ Tam da bunu kastetmek istiyorum anlattıklarımla.”

‘DEMOKRASİLERDE DEVLET VATANDAŞIN İNANCIYLA UĞRAŞMAZ’

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı da eleştiren dernek başkanı Kaplan, “Biz demokratik bir ülke olduğumuzu iddia ediyoruz. Demokrasiyle idare edilen ülkelerde devlet vatandaşın inancıyla uğraşmaz. Vatandaşı neye inanıyorsa devletin görevi o vatandaşının inancını rahat yaşayabilmesi için gerekli güvenli ortamı yaratmaktır. Benim neye inanıp inanmayacağımı siyasiler karar veremez, böyle bir yetkisi yoktur. Sen beni neye dayanarak, Kültür Bakanlığı’na bağlıyorsun? Yani sen inanç kurumu değilsin. Bana göre bu durum çok saçmadır. Aynı zamanda şöyle bir bakış açım var; başta ifade ettiğim gibi demokratik toplumlarda devletin inancı olmaz. Devletin halkı olur, devletin halkların inançlarına karşı eşit mesafesi olur. Biz Diyanet’in de kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Dini, cemaatlere bırakmalı. Devlet ne Sünni vatandaşın hocasına ne de Alevi vatandaşın dedesine maaş versin. Sonuç olarak siz bunlara maaş verdiğinizde işi çözmüş mü oluyorsunuz ahlaki açıdan? Bu ülkede sadece Aleviler ve Sünniler mi yaşıyor? İnançsız insanın hakkını nereye koyacağız? Devlet bütün inançlara eşit mesafede durmalıdır. Devletin görevinin inançlara finansman sağlamak olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaplan ayrıca Zonguldak’ta Aleviler olarak azınlıkta olduklarını, bir Cemevi yapabilecek güce sahip olmasalar bile Alevi ve Sünni Zonguldaklı yurttaşlar ile bunu yapabileceklerini, ancak siyasi ve bürokratik engelleri aşamadıkları için Cemevi açılması konusunda bir mesafe kat edemediklerini sözlerine ekledi.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
0
emoji-6
Emoji
0
emoji-7
Emoji
Zonguldaklı Alevilerden Aşure etkinliği: Kerbela ‘Şehitleri’ anılacak

Abonelik

Gazeteİlke'ye destek ol.

Reklamsız haber okumanın keyfini çıkarın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete İlke ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!