CUMHURİYET’İN KURUCUSU ULU ÖNDER’E 1938’DE YAZILAN HÜZÜN DOLU 38 MEKTUP

featured

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ölümüne Vatandaşların Gözyaşlı Mektupları

10 Kasım 1938’de Atatürk’ün vefatının ardından, vatandaşlar Ankara Radyosu’na hüzün dolu mektuplar göndererek duygularını dile getirdi. Ancak o dönemde 38 mektup, “okunmaz, basit, çocukça” gibi notlarla arşive kaldırıldı ve okunmadı. 86 yıl sonra bu mektuplar gün yüzüne çıktı.

Mektuplar, halkın Atatürk’e olan sevgisini ve ölümünün ardından yaşadığı derin acıyı gözler önüne seriyor. Aralarında, Nezihe Araz’ın lise öğrencisi olduğu sırada kaleme aldığı bir ağıt niteliğindeki mektubun da yer aldığı bu yazılar, gazeteci-yazar Nüket Aşkın tarafından “Kelimelerde Saklı Feryatlar” adlı bir kitapta toplandı.

Arşivde bulunan mektup ve şiirlerin yer aldığı Aşkın’ın kitabında, 10 Kasım’a ait gazete haberleri ve vatandaşların acısının boyutunu gösteren çarpıcı fotoğraflar da bulunuyor. Kitapta, Şeyh Sait isyanında şehit düşen bir babanın ailesine yazdığı ağıt niteliğindeki şiir de yer alıyor.

Nezihe Araz’ın Mektubu

18 yaşındaki Nezihe Araz’ın Atatürk’e yazdığı mektup, gençliğin Atatürk’e olan bağlılığını ve ölümünün ardından duyduğu derin üzüntüyü yansıtıyor:

“ATAM, sen insanların asla fâni diye vasıflandıramayacağı bir kıymet, bir ölmezsin. […]

Ey varlığımızı yaratan Sevgili, Büyük ATATÜRK; […] bugünkü gibi yürüyeceğimize söz veriyoruz. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur…”

CUMHURİYET’İN KURUCUSU ULU ÖNDER’E 1938’DE YAZILAN HÜZÜN DOLU 38 MEKTUP

Giriş Yap

Gazete İlke ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin